Home De Stadions in Polen en Oekraïne voor het EK

De Stadions in Polen en Oekraïne voor het EK

Tijdens het EK Voetbal 2012, dat gehouden wordt van 8 juni 2012 tot en met 1 juli 2012, zal er gespeeld worden in acht voetbalstadions. Vier staan er in Polen en de overige in Oekraïne. Hieronder een korte beschrijven van de stadions.

Arena Gdansk

Dit bolwerk is gevestigd in de Poolse stad Gdansk en werd in 2011 geopend. Het thuisspelende team van dit stadion is KS Lechia Gdansk. Gedurende het EK Voetbal worden er drie groepswedstrijden en één kwartfinale afgewerkt in de Arena. Het stadion biedt plaats aan 40.000 toeschouwers.

Municipal Stadion Poznan

Het oorspronkelijke stadion dateert uit 1980 en stond bekend om zijn sfeer binnen de muren. Voor EURO 2012 heeft het stadion een ingrijpende renovatie ondergaan. Het nieuwe Municipal Stadion Poznan opende zijn deuren in september 2010 met een concert van Sting.

Nationaal Stadion

Het nieuwe Nationaal Stadion in Warsaw is gebouwd op de plaats van het afgebroken Stadion Dziesieciolecia en doet denken aan een wapperende Poolse vlag. Op 8 juni vindt hier de openingswedstrijd van het EK plaats en waarschijnlijk wordt dit de nieuwe thuishaven van het Pools nationaal team.

Municipal Stadion Wroclaw

In de Poolse stad Wroclaw staat het nieuwe Municipal Stadion Wroclaw, dat op 11 september 2011 geopend werd. Het stadion is gebouwd in de vorm van een Chinese lantaarn en beschikt over een capaciteit van 40.000 zitplaatsen.

Donbass Arena

De Donbass Arena dateert uit augustus 2009 en heeft een elitestatus binnen de UEFA. Dit houdt in dat er finales voor de UEFA Champions League en UEFA Europa League gespeeld mogen worden. Het is de thuishaven van Shaktar Donetsk en tijdens het EK worden er vijf wedstrijden gespeeld, waaronder een halve finale.

Metalist Stadion

De thuishaven van Metalist Kharkiv heeft sinds haar opening in 1926 diverse renovaties ondergaan. Het stadion staat plaatselijk bekend als ”de Spin Arena”, omdat de dakconstructie herinnert aan de poten van een spin.

Olympisch Stadion

Met een capaciteit van 60.000 toeschouwers en een opvallend transparant dak, is het vernieuwde Olympisch Stadion het grootste stadion van EURO 2012. Hier wordt dan ook op 1 juli de finale gespeeld.

Arena Lviv

De Arena Lviv is speciaal gebouwd voor de eindronde en opende zijn deuren op 29 oktober 2011. Dit is het kleinste Stadion voor het EK er kunnen maximaal 34.915 fans. In dit stadion worden drie wedstrijden van groep B gespeeld.