Home EK Nieuws Discussie rondom Guus Hiddink blijft

Discussie rondom Guus Hiddink blijft

0

EK Voetbal 2016 nieuws. Een week na de teleurstellende nederlaag in en tegen Tsjechië blijft de discussie rondom bondscoach Hiddink aanhouden. De aimabele trainer heeft door zijn angstige tactiek een hoop supporters verloren.

Door een dure fout van Janmaat verloor het Nederlands elftal namelijk in de laatste minuut met 2-1 van de Tsjechen. Achteraf was het echter niet de uitslag die Hiddink veel kritiek opleverde, maar met name het vertoonde spel van Oranje.

5-3-2 geen gouden zet

Na het nederlaag in het vriendschappelijke duel tegen Italië wisselde Hiddink van een 4-3-3-tactiek naar de door Louis van Gaal bedachte 5-3-2-tactiek. Dit bleek echter geen gouden zet te zijn, want de tactiek waarmee regerend Europees kampioen met 5-1 werd verslagen bleek tegen Tsjechië voornamelijk te bestaan uit angstig aanvallen.
Mede door de tactiekwissel en de tegenvallende uitwerking van die tactiek kreeg Hiddink het nodige te verduren. ‘’Een van de meest gênante vertoningen in tijden. Het was een verdiende loon van angst. Wat was er in godsnaam in bondscoach Guus Hiddink gevaren, om na zijn openlijk beleden aversie tegen het defensieve 5-3-2-systeem van zijn voorganger Van Gaal opeens diens speelwijze te omarmen?”, tekende de Telegraaf op.

Ook de Volkskrant liet zich in negatieve zin horen over de mentaliteit van de spelers. “Jongens die tijdens het WK nog met de borst vooruit liepen, opgepompt als ze waren door de koning van het zelfvertrouwen Van Gaal, zijn in twee maanden verworden tot angstige mannetjes die in balletjes breed hun vervulling zien. Nederland verloor gaandeweg zijn charme, zijn flair, zijn avontuur. De angst waarmee Nederland de tegenstander tegemoet trad was een farce.”, aldus de krant.

Nederland – Kazachstan en Ijsland – Nederland

Over vier weken kan Hiddink weer laten zien dat hij zijn kwaliteiten als toptrainer nog niet verloren is. Dan ontmoet Oranje namelijk achtereenvolgens Kazachstan (thuis) en IJsland (uit). Deze wedstrijden worden, zoals alle EK voetbal wedstrijden live uitgezonden door de NOS. Kijk hier voor het speelschema EK voetbal 2016.