Home Doellijntechnologie bij het EK 2012 wordt toegepast

Doellijntechnologie bij het EK 2012 wordt toegepast

Niet zelden is er kritiek geweest op het wereldwijde arbitragekorps, wanneer zij in grote wedstrijden opereren. Vooral tijdens grote toernooien als de Champions League, maar ook het Europees en Wereldkampioenschap voetbal zijn het middelpunt geweest van veel problemen. Moeten de Poolse en Oekraïense stadions voorzien worden van doellijntechnologie en is dit wel haalbaar?

De laatste vijf jaar heeft de FIFA, de wereldvoetbalbond, gepleit voor het voorkomen van camera’s op de doellijn. Zo zou de emotie in het spel behouden moeten blijven. Sinds enkele voorvallen op het WK 2010 zijn de meningen enorm veranderd.

Immers, de 2-2 van Frank Lampard (de bal was zeker een halve meter over de doellijn) werd niet toegekend tegen Duitsland. Duitsland won de wedstrijd later met maarliefst 4-1 en had dus met een geheel andere wending te maken gekregen. Ook Lionel Messi maakte op het WK in Zuid-Afrika een doelpunt in buitenspelpositie, welke niet te missen was. Deze fouten hadden met doellijntechnologie eenvoudig worden voorkomen.

Om deze reden heeft Sepp Blatter, president van FIFA, nu toegezegd dat de camera’s wellicht in 2012 nog worden ingezet. Het Europees Kampioenschap komt echter nog te vroeg. Mondiale toestemming zal gegeven moeten worden, voordat een experiment plaats kan vinden. En daarom zal pas na het EK besloten worden of er verder gegaan mee kan worden.

Doellijntechnologie zal een grote invloed hebben op het spel. De emotie wordt er als het ware uit gehaald, doordat nu alle beslissingen correct zullen worden gefloten. Aan de andere kant moet het spel wel eerlijk verlopen, waardoor veel bonden gepleit hebben voor de technologie. Het is echter niet aan hen.

Het International Football Association Board, kortweg IFAB, zal in maart gaan uitmaken of de technologie ingezet moet worden. Aan de systemen en technieken zal het in ieder geval niet liggen: de systemen zijn in vergevorderd stadium, en zouden in principe morgen al ingezet kunnen worden. De IFAB heeft echter de touwtjes in handen. Wanneer zij het als een ‘no-go’ bestempelen, gaat de doellijntechnologie helemaal niet door.

En de kans dat de technologie komende zomer op het Europees Kampioenschap al wordt ingezet, is gering.