Home EK Nieuws EK voetbal 2016: play-offs en potindeling

EK voetbal 2016: play-offs en potindeling

0
EK voetbal 2016: play-offs en potindeling

Het is alweer een aantal weken bekend dat het Nederlands Elftal het Europees Kampioenschap 2016 in Frankrijk zal missen. Een deceptie waar we ons als voetbalminnend land overheen moeten zetten. Terwijl de oranje-selectie komende zomer dus op de bank kan blijven kijken, gaan andere landen wel naar het eindtoernooi. Deze week werden de laatste play-offs gespeeld in de kwalificatie, en zijn nu alle deelnemende landen bekend.

Oranje enige opvallende afwezige EK 2016

De laatsten die zich bij de 24 landen voegden waren Zweden en Oekraine. Ook Ierland en Hongarije verschaften zichzelf pas kort geleden duidelijkheid. Een mooi deelnemersveld in Frankrijk, waar eigenlijk alleen Nederland de opvallende afwezige is.

Maar met bijvoorbeeld Zweden heeft het toernooi er een mooi land bij. En dat komt natuurlijk door Zlatan Ibrahimovic. Eén van de beste spitsen van de wereld plaatste zijn land hoogstpersoonlijk voor het EK. De Scandinaviërs schakelden afgelopen dinsdag haar grote vijand uit. Denemarken verloor het tweeluik namelijk, waardoor trainer Morten Olsen genoodzaakt was te stoppen bij de Denen. Ibrahimovic benutte vorige week in eigen land een penalty, afgelopen dinsdag wist hij maar liefst twee keer het net te vinden. ‘’Ik doe gewoon mijn werk’, zo oordeelde de boomlange aanvaller vlak na de wedstrijd. Bij de loting voor de groepsfases is Zweden ingedeeld in pot 3.

Ook Oekraïne is er volgend jaar bij. Eindelijk iets moois te beleven voor het in burgeroorlog verkerende land. En dat doen de Oostblokkers ten koste van Slovenië, dat eigenlijk kansloos onderuit ging over twee wedstrijden. Bij Oekraïne is Konoplyanka de grote naam, die Ajax vorig seizoen nog pijn wist te doen toen hij scoorde namens Dnipro. Nu speelt hij voor het Spaanse Sevilla. Hij gaat dus met zijn land richting Frankrijk komende zomer.

Ook kunnen de kroegeigenaren van Ierland wat extra bier bestellen. De Britten zijn er ook weer eens bij, in tegenstelling tot het vorige Europees Kampioenschap. En de Ieren doen dat ten koste van Bosnie-Herzegovina. In Bosnie werd het nog 1-1, maar in Dublin klaarde het uiteindelijk de klus: 2-0. Hongerije schakelde Noorwegen uit. De 2-1 overwinning in eigen land afgelopen zondag was genoeg.

Potindeling EK Voetbal 2016

De UEFA maakte deze week de potindeling bekend voor het EK voetbal komende zomer:

Pot 1: Spanje, Duitsland, Engeland, Portugal, Belgie. (Frankrijk is gastland, dus zit al in Groep A)
Pot 2: Italië, Rusland, Oostenrijk, Zwitserland, Kroatië en Oekraïne
Pot 3: Polen, Tsjechië, Zweden, Roemenië, Slowakije en Hongarije
Pot 4: IJsland, Wales, Albanië, Noord-Ierland, Turkije en Ierland

EK voetbal 2016 pagina’s
Speelsteden EK voetbal 2016
Kaarten EK voetbal 2016