Home EK Nieuws Nabeschouwing Turkije – Nederland: Compleet drama voor Oranje

Nabeschouwing Turkije – Nederland: Compleet drama voor Oranje

0

EK voetbal 2016 kwalificatie Turkije – Nederland. Het drama is compleet voor het Nederlands elftal. De ploeg van bondscoach Danny Blind mocht zondag in ieder geval niet verliezen van Turkije om nog uitzicht te houden op het EK voetbal 2016 in Frankrijk, maar deed dat wel: 3-0.

Met nog twee wedstrijden te gaan heeft Oranje de kansen voor plaatsing voor het EK daardoor niet meer in eigen hand. Turkije heeft de derde plaats overgenomen en verdedigt een voorsprong van twee punten. Voor het eerst sinds 2002 dreigt Nederland daardoor te ontbreken op een groot eindtoernooi. De wedstrijd in Konya kende al snel een slecht begin voor de manschappen van Blind. Al binnen tien minuten stond Turkije op een 1-0 voorsprong, toen Oguzhan Ozyaküp een snelle counter succesvol afrondde. Het drama werd nog voor rust vergroot. Daley Blind liet zich na een ingooi van Oranje aftroeven door Arda Turan. Het schot van de FC Barcelona-speler was zeker niet onhoudbaar, maar doelman Jasper Cillessen ging opzichtig in de fout: 2-0.

Drama compleet voor Oranje

In de tweede helft lieten de Turken het balbezit aan Oranje, maar slechts sporadisch werden de bezoekers gevaarlijk. Invaller Georginio Wijnaldum had de aansluitingstreffer kort na rust moeten maken, maar zijn kopbal ging ruim naast. Het geloof ebde naarmate de tweede helft verstreek steeds verder weg en in de slotfase maakte Turkije het karwei af via Burak Yilmaz. Met de staart tussen de benen verlieten de Oranje-spelers het veld. Bondscoach Blind vond na afloop dat zijn ploeg zichzelf te kort had gedaan.

Blind: we hebben onszelf met fouten in de voet geschoten

“Door persoonlijke fouten hebben we vandaag achter de feiten aangelopen”, liet hij weten tegenover de NOS. “Het veldspel kon beter, maar daar lag het niet aan. We maakten fouten op de verkeerde momenten. Ik kan nu wel gaan zitten kniezen, maar ik probeer te kijken naar wat er gebeurd is. En dat schets ik: we maakten persoonlijke fouten en speelden daarmee Turkije in de kaart.” Toch toonde Blind zich ook zelfkritisch. “Natuurlijk moet ik in de spiegel kijken. We hebben twee wedstrijden gespeeld en nul punten. Maar ik blijf zeggen dat de wedstrijd tegen IJsland een heel ongelukkige was. Onze voorbereiding was goed en we hebben heel goed naar die wedstrijd toegeleefd. Het negativisme na dat duel heb ik de afgelopen dagen geprobeerd te relativeren, maar we hebben onszelf met fouten in de voet geschoten.”

EK voetbal 2016 pagina’s
Speelschema EK voetbal 2016
Speelsteden EK voetbal 2016
Kaarten EK voetbal 2016