Home Nederland en Duitsland in één groep pure pech

Nederland en Duitsland in één groep pure pech

Het waren de twee landen die tot de aller besten behoorden in de kwalificatiereeks in de aanloop naar het EK 2012 in Polen en Oekraïne. Ondanks dit zijn het Nederlandse en het Duitse voetbalelftal in dezelfde poule terecht gekomen, iets wat normaliter niet snel voorkomt. De loting is geheel volgens de reglementen uitgevoerd en je zou het pure pech kunnen noemen, dat zij elkaar zullen treffen in de groepsfase van het EK. Maar hoe zit het precies?

Systeem van de potindeling

Dit systeem werkt met vier potten. Pot 1, oftewel de groepshoofden, bevatten tijdens ieder toernooi de organiserende landen. De kwalificatiereeks verliep voor Spanje, Nederland en Duitsland subliem. Van deze drie ploegen mochten slechts twee ploegen naar pot 1. Dit werden Nederland en Spanje, op basis van de behaalde toernooicoëfficienten. Dit mag vreemd genoemd worden, aangezien Duitsland in de kwalificatiereeks meer punten had behaald dan Nederland. Duitsland kwam dus in pot 2.

Nederland is groepshoofd

Het Nederlands Elftal zal als groepshoofd aantreden in Groep B. Duitsland werd hierbij geloot uit pot 2, terwijl Portugal pas na play-offs in pot 3 werd ingedeeld. Samen met Denemarken werd het gekoppeld aan Groep B. Van Marwijk sprak direct na de loting van ‘de zwaarste poule’ en ook Löw deelde deze mening. Wel is het een enorm interessante en uitdagende loting voor de buurlanden.

Denemarken en Portugal lastige troeven

Niet alleen is het zo dat Duitsland onze angstgegner is, ook Portugal en Duitsland zijn twee akelige horden in de weg naar de finale van het EK. Denemarken eindigde met slechts vijf verliespunten bovenaan in Groep H. Portugal eindigde hier nipt onder. Het gevaar bij hen is dat individuele acties van Cristiano Ronaldo of Nani tot veel doelpunten kunnen leiden. U kunt al wedden op EK topscorers of welk land er winnaar wordt van de groepfase.

Wesley Sneijder, sterspeler bij Oranje, bleef vrij nuchter onder de loting. “Als je het EK wil winnen, dan moet je iedereen verslaan”, zo vertelde hij aan de NOS. Nederland zal haar toernooi openen tegen Denemarken, gevolgd door de wedstrijden tegen Duitsland en Portugal.

Spanje werd overigens in Groep C gekoppeld aan Italië, Ierland en Kroatië. De titelverdediger zou deze poule probleemloos moeten kunnen overleven.