Home Tango 12 speelbal tijdens EK 2012

Tango 12 speelbal tijdens EK 2012

Met grootse trots heeft Adidas aangekondigd dat de officiële speelbal tijdens het EK 2012 in Polen en Oekraïne de naam Tango 12 zal dragen. Het ontwerp van de bal werd al eerder gebruikt, maar wordt nu volledig opnieuw geïntroduceerd. De bal moet er voor zorgen dat het wedstrijdverloop komende zomer een zo eerlijk mogelijke omstandigheden kan bieden. Is deze speelbal wel bestendig tegen alle kritieken en eisen?

Veel kleur

Om te beginnen, men mag de bal in ieder geval niet als ‘saai’ bestempelen. Dit kun je opmerken aan het uiterlijk van de bal. De kleuren blauw, geel, rood en wit zijn verwerkt op de bal. Daarnaast zijn de vlaggen van de twee organiserende landen, Oekraïne en Polen, ook op de bal gemonteerd. Het bloemenlogo vind je er ook op.

De loting van Kiev had deze leuk gekleurde bal in het gareel. Sergey Bubka, polsstoklegende in Oekraïne, had de eer de bal te mogen presenteren. Hij sprak het publiek toe met de woorden: ‘Ik hoop dat de bal zal bijdragen tot het succes van het toernooi’.

Eisen en tests Tango 12

Het uiterlijk doet er echter niet toe, want landen willen graag goed ingespeeld zijn op de Tango 12, alvorens zij deelnemen aan het Europees Kampioenschap.

Ieder groot voetbalevenement wordt er kritiek op de speelbal geuit. Neem bijvoorbeeld de Jabulani, waarmee tijdens het WK van 2010 werd gespeeld. De Tango 12 is hier echter uitgebreid op getest. Zo heeft Ajax al geruime tijd haar thuiswedstrijden met de bal gespeeld, namelijk sinds 18 december. De Duitse fabrikant van sportartikelen verzekert dat deze bal de meest geteste bal ooit is.

Komend EK is niet het eerste toernooi waarbij een Tango-ontwerp geïntroduceerd wordt: ook tijdens de WK en EK in respectievelijk 1978 en 1980 werd er al mee gespeeld. Het recept is dus vertrouwd en moet voor eerlijke omstandigheden zorgen.

De Tango 12 zou een zeer stabiele curve hebben. In de lucht ‘vliegt’ de bal met meer snelheid dan bijvoorbeeld de Jabulani. Doordat alle deelnemende landen de ballen overhandigd krijgen, zal er de komende vier maanden voldoende geoefend kunnen worden met de bal, zodat iedereen goed klaargestoomd kan worden voor het EK in Polen en Oekraïne.