Home Terugblik van het EK 2008 en het WK 2010

Terugblik van het EK 2008 en het WK 2010

Over een paar maanden vindt in Polen en Oekraïne het EK Voetbal 2012 plaats. De laatste twee grote voetbaltoernooien, het EK 2008 en WK 2010, kende de zelfde winnaar: Spanje. In dit artikel een terugblik op deze twee eindrondes.

EK 2008: Verrassend Rusland

De grote verrassing van het EK Voetbal 2008 was Rusland, destijds onder leiding van de Nederlandse trainer Guus Hiddink. De Russen strandde uiteindelijk in de halve finale, waarin er verloren werd van de latere kampioen Spanje.

Ook Turkije behaalde, enigszins verrassing, de laatste vier. De Turken bleken het hele toernooi vooral sterk in de laatste fase van de wedstrijd. Maar liefst vijf van de acht van de doelpunten, werden gemaakt in de laatste tien minuten van de wedstrijd.

Het beste spel werd gespeeld door het Nederlands elftal. Er werd onder meer overtuigend gewonnen van Italië (3-0) en Frankrijk (4-1). Echter ging het elftal van Marco van Basten in de kwartfinale ten onder. Het frisse spel werd overbluft door Rusland.

De uiteindelijke winnaar Spanje wist al haar wedstrijden te winnen. Ook de topscorer (David Villa met vier goals) en de speler van het toernooi (Xavi) waren van Spaanse afkomst. In de selectie van het toernooi werd Xavi bijgestaan door negen landgenoten.

WK 2010: Sterk Spanje

Het Wereldkampioenschap Voetbal 2010 leek het toernooi van Nederland te worden. Het team van Bert van Marwijk groeide, na een stroeve start, steeds verder in het toernooi en bereikte de finale. Er werd onder meer gewonnen van Brazilië. Uiteindelijk was Spanje in de eindstrijd te sterk. In de verlening maakte Iniesta de winnende treffer.

Er waren vier spelers die vijf doelpunten wisten te maken in Zuid Afrika. Dit waren Wesley Sneijder, Thomas Muller, David Villa en Diego Forlan.