Home Voorbeschouwing Nederland – Denemarken EK 2012

Voorbeschouwing Nederland – Denemarken EK 2012

De eerste wedstrijd van het Nederlands Elftal op het Europees Kampioenschap in Polen en Oekraïne is tegen Denemarken. Deze wedstrijd wordt op zaterdag 9 juni 2012 om 18.00 uur afgewerkt. De locatie is het Metalist Stadion in Kharkiv.

Nederland en Denemarken hebben in totaal al dertig keer tegen elkaar gespeeld. Twaalf keer werd er gewonnen door Oranje, acht maal won Denemarken en tien keer eindigde het duel in een gelijkspel. Het eerste onderlinge duel vond plaats op 2 juli 1912 tijdens de Olympische Spelen in Stockholm, het laatste duel was op het WK 2010 in Johannesburg.

Op een eindronde van een Europees Kampioenschap stonden Nederland en Denemarken twee keer eerder tegenover elkaar. De eerste wedstrijd was in de halve finale van het EK 1992 in Zweden. Denemarken wist na strafschoppen, nadat de stand na de reguliere speeltijd en verlenging nog steeds 2-2 was, verrassend te winnen van titelhouder Nederland. Acht jaar later won Nederland op EURO 2000 in eigen land gemakkelijk met 3-0 van de Denen.

Zowel Nederland als Denemarken heeft één keer het Europees Kampioenschap gewonnen. Nederland behaalde deze prestatie in 1988, waarin het de Sovjet Unie in de finale wist te verslaan. Marco van Basten wist in deze wedstrijd te scoren met zijn inmiddels wereldberoemde volley.

Denemarken werd vier jaar later, in 1992, Europees Kampioen. De Denen waren eigenlijk niet geplaatst voor de eindronde. Maar mochten alsnog deelnemen, omdat Joegoslavië niet werd toegelaten aangezien er in dat land een oorlog aan de gang was. De selectiespelers werden teruggeroepen van hun vakantieadres en verraste vriend en vijand. Nadat Nederland werd verslagen in de halve finale, wonnen de Denen in de finale gemakkelijk van Duitsland.

De wedstrijd tussen Nederland – Denemarken zal op 9 juni 2012 om 18.00 uur van start gaan.