Home Voorbeschouwing Nederland – Duitsland EK 2012

Voorbeschouwing Nederland – Duitsland EK 2012

Het tweede groepsduel van Nederland is tegen aartsrivaal Duitland. Het beladen duel zal op woensdag 13 juni plaatsvinden in Kharkiv. Er zal om 20.45 uur afgetrapt worden in het Metalist Stadion.

Nederland en (West-) Duitsland hebben een lange staat van dienst, wat betreft het spelen van onderlinge wedstrijden. In totaal zijn er al achtendertig wedstrijden afgewerkt. Hiervan won Duitsland er veertien, veertien keer was er een gelijkspel en tien keer stapte Nederland als winnaar van het veld.

Een van de meest beladen duels was de finale van het Wereldkampioenschap in 1974. Nederland verloor destijds de finale van Duitsland in München. Na een sterke start, waarin Nederland via Neeskens op voorsprong kwam, ging het alsnog mis. Breitner en Muller schonken Duitsland de wereldtitel.

Veertien jaar later nam Nederland revanche op deze nederlaag. Tijdens het EK 1988 in Duitsland won het Nederlands Elftal in de halve finale van de Duitsers. Marco van Basten was matchwinner met het winnende doelpunt in de 88e minuut. In de finale won Nederland overigens van de Sovjet Unie, dit betekende de eerste Europese titel voor de Oranje Leeuwen.

Het laatste duel tussen Nederland en Duitsland was op 15 november 2011. Het vriendschappelijke duel, dat gespeeld werd in Hamburg, werd overtuigend gewonnen door onze Oosterburen. Muller, Klose en Ozil zorgde voor een klinkende 3-0 overwinning. In sommige fases van de wedstrijd werd Oranje zelfs helemaal zoek gespeeld.

De wedstrijd tussen Nederland – Duitsland zal op 13 juni 2012 om 20.45 uur van start gaan. In aanloop naar dit boeiende duel, kunt u zelf een gok wagen wie als winnaar van het veld stapt.