Home EK Nieuws Voorbeschouwing Nederland – Tsjechië EK voetbal 2016 kwalificatie

Voorbeschouwing Nederland – Tsjechië EK voetbal 2016 kwalificatie

0

EK voetbal 2016 kwalificatie Nederland – Tsjechië. Waar de deur naar een groot eindtoernooi jarenlang wagenwijd open stond voor het Nederlands elftal, staat deze dit jaar slechts nog op een kiertje. Alleen een wonder kan ervoor voorkomen dat Oranje voor het eerst sinds 1964 ontbreekt op een EK.

Nederland – Tsjechië: kans op plaatsing EK 2016 lijkt nihil

Heel even was er sprake van blijdschap, nadat Oranje zaterdag met vrij redelijk spel te sterk was gebleken voor Kazachstan (1-2). Die was echter van korte duur. Want doordat Turkije het lastige uitduel met Tsjechië tot een goed einde bracht, lijkt het laatste sprankje hoop weg bij het Nederlandse voetbalvolk. Alleen wanneer Nederland dinsdag zelf van Tsjechië wint en IJsland een zege boekt in een Turkse heksenketel, gaan de manschappen van bondscoach Danny Blind naar de play-offs. En die kans lijkt, zeker met het gegeven dat IJsland al geplaatst is voor het EK, nihil. Zie hier het speelschema met uitslagen van de kwalificaties EK voetbal 2016.

Mocht Nederland ontbreken op het EK, dan mag dat gezien worden als een groot falen. “Dat hebben we onszelf aangedaan”, verwoordde Georginio Wijnaldum het goed in gesprek met Voetbal International. “Een land als Nederland hoort altijd op een eindtoernooi. Daar is volgens mij geen twijfel over mogelijk. Alleen wij zijn daar zelf schuldig aan. Als we nu terugkijken op deze kwalificatiereeks kunnen we niets anders dan de conclusie trekken dat we het gewoon slecht hebben gedaan.”

Stekelenburg en Vermeer opgeroepen voor Oranje

Nederland moet dinsdag zelf in ieder geval winnen van de Tsjechen om de wedstrijd tussen Turkije en IJsland nog van belang te laten zijn. Bondscoach Blind kan in dat duel sowieso geen beroep doen op Jasper Cillessen en Tim Krul. Beide doelmannen raakten zaterdag geblesseerd. Cillessen kreeg in de warming-up last van zijn rug, terwijl Krul in de slotfase een zware knieblessure opliep en de rest van het seizoen zal zijn uitgeschakeld. Blind riep zondagavond Maarten Stekelenburg en Kenneth Vermeer op als vervangers van het tweetal. Wie er tegen Tsjechië in het doel staat, is nog even afwachten. Mogelijk is dat Jeroen Zoet, die als derde doelman meeging naar Kazachstan en uiteindelijk zijn debuut maakte.

Ook Tsjechië begint gewijzigd aan het duel. Bondscoach Pavl Vrba heeft de niet fitte Borek Dockal en David Lafata thuisgelaten, waardoor voormalig PEC Zwolle-spits Tomás Necid (nu Bursaspor) samen met Slavia Praag-stormram Milan Skoda dinsdag mogelijk het Tsjechische aanvalsduo vormen. Voor de al geplaatste Tsjechen staat er in de Amsterdam Arena niets meer op het spel. Voor Nederland is dat dus anders.

EK voetbal 2016 pagina’s
Speelschema EK voetbal 2016
Speelsteden EK voetbal 2016
Kaarten EK voetbal 2016