Home Voorbeschouwing Portugal – Nederland EK 2012

Voorbeschouwing Portugal – Nederland EK 2012

Het laatste duel in groep B werkt Nederland af tegen Portugal. Het duel met de Portugezen, die steraanvaller Cristiano Ronaldo in haar gelederen hebben, wordt afgewerkt op zondag 17 juni 2012. Er wordt om 20.45 uur afgetrapt in het Metalist Stadion te Kharkiv.

Portugal kan gezien worden als een echte angstgegner. In de tien duels die afgewerkt werden tegen de Portugezen werd er slechts één gewonnen. Dit was in het kwalificatietoernooi voor EURO 1992. Op 16 oktober 1991 maakte Richard Witschge het enige doelpunt.

Tijdens een EK eindronde werd er één keer geloot tegen Portugal. Dit was in de halve finale van het Europees Kampioenschap 2004, in Portugal. In Lissabon was het gastland met 2-1 te sterk voor Oranje. Cristiano Ronalde en Maniche maakten de treffers aan Portugese zijde. Andrade zorgde met een eigen goal voor de 2-1.

Twee jaar later vond de laatste interland tot nu toe plaats. Op het Wereldkampioenschap 2006 ging het Nederlands Elftal opnieuw onderuit tegen Portugal. De enige treffer in dat duel werd gemaakt door Maniche. Tijdens dit duel werden er acht gele en vier rode kaarten uitgedeeld, een WK record.

Voor het Nederlands Elftal zal het derde duel in de poulefase misschien nog beslissend zijn. Het is daarom belangrijk dat het elftal van Bert van Marwijk van haar ”Portugal syndroom” af komt. Wellicht kan de matige kwalificatiereeks van de Portugezen hier een bijdrage aan leveren. In de kwalificatie werd er ondermeer verloren van Noorwegen en Denemarken. Bovendien kwamen Portugal in de thuiswedstrijd tegen Cyprus niet verder dan een 4-4 gelijkspel.

De wedstrijd tussen Portugal – Nederland zal op 17 juni 2012 om 20.45 uur van start gaan.