Home EK Nieuws Voorbeschouwing Turkije – Nederland EK voetbal 2016 kwalificatie

Voorbeschouwing Turkije – Nederland EK voetbal 2016 kwalificatie

0

EK voetbal 2016 kwalificatie Turkije – Nederland. In het jaar 1964 ontbrak Nederland voor het laatst op een Europees eindtoernooi. Nu wordt gevreesd dat dit ook komend jaar het geval zal zijn. Toch is er voor Oranje nog één uitweg, maar dan moet er zondag wel gewonnen worden van Turkije.

Wat was de verbijstering enorm, donderdag in de Amsterdam Arena. Vol goede moed namen de manschappen van de nieuwe bondscoach Danny Blind het in de hoofdstad op tegen IJsland, de verrassende koploper in EK-kwalificatiegroep A. De terugkeer van Arjen Robben zorgde voor veel vertrouwen binnen het Oranje-kamp en de Arena was dan ook goed gevuld. De avond draaide echter uit op een enorme deceptie. Robben viel al vroegtijdig geblesseerd uit, Bruno Martins Indi pakte een oliedomme rode kaart en Gregory van der Wiel maakte een knullige overtreding, waardoor IJsland een strafschop te nemen kreeg.

Turkije – Nederland EK 2016 kwalificatie

Nu de nederlaag tegen IJsland (0-1) een feit, kan men concluderen dat plaatsing voor het EK in Frankrijk aan een zijden draadje hangt. De achterstand op IJsland en Tsjechië bedraagt respectievelijk acht en zes punten en er zijn nog maar drie wedstrijden te spelen. De derde plaats, die aan het einde van de cyclus goed is voor deelname aan de play-offs, is met één punt voorsprong op Turkije ook nog lang niet zeker voor Oranje. De wedstrijd van zondag is dus cruciaal. Nederland moet in Istanbul in ieder geval niet verliezen om de ploeg van bondscoach Fatih Terim nog onder zich te houden. Zie hier het speelschema voor oranje opweg naar EK voetbal 2016.

Kritiek van bondscoach

Bondscoach Blind erkent het belang van de wedstrijd. De oefenmeester had vlak na de wedstrijd geen goed woord over voor de rare acties van Martins Indi en Van der Wiel. Vooral laatstgenoemde kreeg de wind van voren. “Dit mag hem niet gebeuren. Hij heeft veel ervaring en als je dat in zo’n situatie uit de tent gelokt wordt, mag je niet gaan glijden. Hij moet op zijn benen blijven staan”, aldus de bondscoach, die zich nu volledig richt op de play-offs, in gesprek met de NOS. “De realiteit is duidelijk en we moeten nu voor de derde plek gaan. Dat is duidelijk.”

Ook Turkije begint met een wrang gevoel aan het duel met Oranje. De Turken leken lange tijd op een overwinning af te stevenen tegen Letland, maar lieten de zege uiteindelijk uit handen glippen. In de slotfase kwamen de bezoekers alsnog langszij (1-1), waardoor Turkije geen drie, maar één punt inliep op Nederland.

EK voetbal 2016 pagina’s
Speelschema EK voetbal 2016
Speelsteden EK voetbal 2016
Kaarten EK voetbal 2016